Program prevencije karijesa djece predškolske dobi

Tijekom mjeseca studenog 2022. godine u Dječjem vrtiću Vrbovec održan je program prevencije karijesa djece predškolske dobi.  Ovaj program proveden je u suradnji sa Ordinacijom dentalne medicine dr. Mulabdić i Ordinacijom dentalne medicine dr. Kotarski. Suradnju s liječnicima dentalne medicine Dječji vrtić Vrbovec ostvaruje već dugi niz godina. Navedene mjere zdravstvene zaštite provode se sukladno godišnjem planu i programu rada Dječjeg vrtića Vrbovec.  

Svrha ovog programa bila je podizanje svijesti o važnosti prevencije nastanka karijesa i očuvanja oralnog zdravlja te i važnosti što ranijih odlaska doktoru dentalne medicine na pregled u ordinaciju. Također nešto širim obuhvatom željeli smo vidjeti ukupno stanje zdravlja zubi djece. Također, želja nam je da podsjetimo roditelje o važnosti očuvanja zdravlja zubi djece te o važnosti redovitih zubnih pregleda i posjeta stomatologu od najranije djetetove dobi. 

Dječji vrtić Vrbovec ukupno broji 16 odgojno obrazovnih skupina., a ovim programom obuhvaćeno je 11 skupina od 2 do 6 godina starosti. 

6 odgojno obrazovnih skupina imalo je priliku posjetiti ordinaciju gdje se obavio pregled zubi  te provela kratka edukacija u vidu grupnog savjetovanja. Kroz edukaciju te upoznavanje ordinacije stvorila se pozivna i opuštena atmosfera.

 

Preostalih 5 odgojno obrazovnih skupina posjetila je dr.med.dent. Marijana Juršetić Kotarski u prostorijama Dječjeg vrtića Vrbovec gdje su održane kratke igraonice i edukacije o prevenciji karijesa. 

Djeca su se kroz zanimljive priče o Gricu i Grecu upoznala s načinom nastanka karijesa, važnosti liječenja zubi te važnosti zdrave prehrane koja utječe na prevenciju nastanka karijesa.  Kroz kratku igraonicu djeca su imala priliku pokazati kako sami četkaju zube na modelima zubi soba i krokodila. Također, proveden je i jednostavan pregled zubi te se o potrebi sanacije karioznih zubi obavijestilo roditelje. 

Od ukupno 183 pregledane djece čiji su roditelji potpisali suglasnost za provedbu pregleda, u potpunosti zdrave zube imalo je 116 djece (63,38 %), zubni karijes 30 djece (16,3 %), a karijes i sanirani zub 37 djece (20,21 %). 77 djece nije sudjelovalo u pregledu zbog odsutnosti u trenutku obavljanja istog. 

Iz navede statistike vidljivo je kako su roditelji savjete o prevenciji shvatili na vrijeme i uspješno proveli sa svojim stomatolozima što je za svaku pohvalu roditelja i djece. 

Kako bi dobiveni rezultati bili još bolji moramo se zajednički još više posvetiti prevenciji i  i poticati roditelje na česte posjete stomatologu.  Cilj ovakvih programa je dobiti što manji KEP indeks i preventivno djelovati kako bismo u potpunosti sačuvali zdrave zube u postotku većem od 90 %. To je moguće postići kvalitetnim edukacijama, pravilnom prehranom i besprijekornom oralnom higijenom. 

Ovakvim preventivnim programom možemo spriječiti visoki KEP indeks kod djece na trajnim zubima, sprječavamo ortodontske anomalije te skupe protetske zahvate u starijoj životnoj dobi. 

Zahvaljujemo svim sudionicima na suradnji i još većem odazivu u budućnosti. 



Novosti

OBVEZNI KRAĆI PROGRAM PREDŠKOLE

Poštovani roditelji,obvezni kraći program predškole održavat će se prema sljedećem rasporedu: PREDŠKOLA DAN PROVEDBE VRIJEME PROVEDBE MJESTO PROVEDBE ...

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostruče...