Svemir

Svemir je čitav svijet koji nas okružuje: prostor, vrijeme, materija, energija, planeti, zvijezde, galaktike, intergalaktički prostor. Pretpostavlja se da je nastao prije 13,5 milijardi godina velikim praskom. Predmet je proučavanjamnogihznanstvenika i nepresušeno vrelo za znatiželjne umove, bili oni mali ili veliki.

Istraživačko-spoznajnu aktivnost na temu „Svemir započeli smo u skupini „Tigrići“ proučavajući enciklopediju „Sunčev sustav“. Djeca su kroz enciklopediju upoznavala svemir, a pomoću makete  Sunčevog sustava imenovala i prepoznavala planete.

M.L.: „Sunce je veliko i grije nas“    J.K.: „Na Marsu je vruće“

S novim pojmovima vezanim za svemir djeca su se upoznala putem stolno-manipulativnih igara poput memory, puzzli Sunčevog sustava te društvene igre „Svemirska raketa“. U istraživačkom centru djeca su imala priliku promatrati astronauta na Mjesecu, a svoju svemirsku letjelicu su gradili u centru građenja. 

U likovnom centru djeca su koristila slikarsku tehniku (tempera, pastele) te kiparsku tehniku (plastelin).  Temperama su slikali svoju „Svemirsku letjelicu“, a pastelama su slikali zvjezdano nebo na crnom papiru. Planete Sunčevog sustava modelirali su plastelinom.

Provedbom aktivnosti na temu „Svemir“ potaknuli smo znatiželju kod malih istraživača koja je dovela do njihovog likovnog izraza u različitim medijima. „Tigrići“ su se upoznali sa novim pojmovima povezanim sa svemirom te na taj način obogatili svoju spoznaju o svemiru, baš kao i vlastiti rječnik, a time i govor. Možemo slobodno reći da je istraživanje svemira kod „Tigrića“ potaknulo njihovu kreativnost i maštu u likovnosti i igri.


             


Novosti

OBVEZNI KRAĆI PROGRAM PREDŠKOLE

Poštovani roditelji,obvezni kraći program predškole održavat će se prema sljedećem rasporedu: PREDŠKOLA DAN PROVEDBE VRIJEME PROVEDBE MJESTO PROVEDBE ...

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostruče...