Europski tjedan mobilnosti u Tigrićima

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Svjetski dan bez automobila obilježava završetak inicijative Europski tjedan mobilnosti, 22.09.2024.

U našoj predškolskoj skupini „Tigrići“ odlučili smo početak pedagoške godine započeti aktivnostima vezane uz promet i prometnu kulturu. Kroz razne aktivnosti upoznali smo djecu sa prometnom sigurnošću.

S novim pojmovima vezanim za promet i sigurnost u prometu djeca su se upoznala putem stolno-manipulativnih igara poputmemory, bingo, igre „Kopno-zrak- voda“, igre „U kojem smjeru putujemo“ i društvene igre HAK-a „Igraj se i uči“. Društvena igra je zanimljiva i poučna jer dolaskom na određeno polje djeca izvlače kartice te morajuodgovoriti točno na postavljeno pitanje ili izvršiti postavljeni zadatak. Temu prometa iskoristili smo i za razvijanje matematičkih kompetencija kroz igru „Parkiraj automobil“.

U likovnom centru djeca su koristila crtačke tehnike olovkom i olovkom u boji. Tema likovne aktivnosti „Moj bicikl“ proizašla je iz razgovora o alternativnim vrstama prijevoza. Djeca su rado opisivala svoje bicikle, a već su znali i mnoge prometne propise o vožnji biciklom. Druga tema likovne aktivnosti bila je „Prometni policajac“. Osim navedenih likovnih aktivnosti djeca su izrađivala i maketu od pedagoški neoblikovanih materijala (stiropor, kutijice, papir, drveni štapići, ljepljiva traka) koja je nakon izrade i konstruiranja poslužila i kao podloga za igru.

U razgovoru s djecom saznale smo da su se mnogi već vozili vlakom i odlučile smo popratiti njihov interes za igru „Vožnja vlakom“. Dogovorili su međusobno uloge, tko će biti strojovođa, tko kondukter, putnici  i destinaciju gdje putuju. Odgojiteljice su izradile konduktersku kapu, dok su djeca za igru pripremila sve ostalo.

U centru građenja izgradili su maketu grada od raznog ponuđenog građevnog materijala (drvene kocke, drvene letvice, plastične kocke, prometni znakovi, čunjevi, automobili, lutkice pješaka). U istom smo centru proveli istraživačku aktivnost s kosinama i različitim materijalima „Utrka automobila“. Djeca su izradila plakat na kojem su bilježila rezultate istraživanja.

Boravak na zraku provodimo u šetnji gradom, djeci skrećemo pažnju na ponašanje u prometu, prometne znakove, razgovaramo o značenju pojedinih znakova važnosti poštivanja istih, osobito u blizini vrtića i škola.

U centru početnog čitanja i pisanja, uz slikovnice koje su djeca svakodnevno listala, odigrali smo i kviz sa zagonetkama i pitalicama vezanim za promet. Djeca su se podijelila u ekipe, dogovorili se o nazivima svojih ekipa te odgovarali na pitanja. U našem kvizaškom natjecanju pobjedu je odnijela ekipa „Lavovi“. Napravili smo i plakat s prometnim znakovima i njihovim značenjem. Plakat smo postavili u centru za roditelje kako bismo i naše roditelje podsjetili važnosti sigurnosti djece u prometu.Suradnju  s roditeljima ostvarili smo i zamolivši ih da u nedjelju 22.9.2024. na Svjetski dan bez automobila provedu dan s djecom iskušavajući alternativne oblike prijevoza.

 

Novosti

Dobrodošlica u novu pedagošku godinu

Iza nas je još jedna pedagoška godina, a mi s veseljem ulazimo u novu! Svoj našoj postojećoj i novoupisanoj djeci želimo puno sreće, razbibrige, novih prijateljstava te avantura i sretnih trenut...