ERASMUS + STUDY VISIT: „ENHANCING EARLY CHILDHOOD EDUCATION AND CARE“ (ECEC) – VALENCIA, ŠPANJOLSKA

Odgojiteljica Kristina Ljubić Nežić sudjelovala je na Aktivnosti u okviru transnacionalne suradnje u programu Erasmus+ koja se održala u Valenciji, u Španjolskoj, od 10. do 13. prosinca 2019.

Aktivnost je bila namijenjena stručnjacima uključenima u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Sudjelovalo je 24 odgojitelja, ravnatelja i stručnih suradnika iz predškolskih ustanova 12 zemalja Europske unije.

Djeca od 3. do 12. godine u Španjolskoj su polaznici škole. Vrtići su odvojene ustanove i namijenjeni su djeci od 5 mjeseci do 3 godine.

Koordinator i domaćin Aktivnosti bila je Agencija koja pruža edukacije učiteljima djece rane i predškolske dobi u školama (CEFIRE de Educacio Infantil).

Domaćini su u okviru Aktivnosti predstavili četiri odgojno- obrazovne ustanove, tri u središtu Valencie i jednu tridesetak desetak kilometara udaljenoj od središta, u ruralnom predjelu (Quart de les Valls). Nakon posjeta ustanovama, na zajedničkim refleksijama raspravljalo se o primjerima dobre prakse te razmjenjivala iskustva iz svojih zemalja. Osim posjeta odgojno- obrazovnim ustanovama, stručnjacima su se obratili predstavnici Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog fakulteta pa s sudionici dobili cjelokupnu sliku španjolskog obrazovnog sustava.

Kao glavne značajke rada s djecom u ranoj i predškolskoj dobi u Španjolskoj mogu se istaknuti posvećenost individualnim potrebama djeteta (dijete u centru), promišljeno i dobro planirano prostorno-materijalno okruženje, partnerstvo sa zajednicom u kojoj se ustanove nalaze te kontinuirana podrška profesionalnom razvoju učitelja.

Primjere dobre prakse, iskustva stručnjaka iz drugih zemalja sudionika te načine rada u Španjolskoj odgojiteljica Kristina Ljubić Nežić predstaviti će na Internom aktivu za odgojiteljice Dječjeg vrtića Vrbovec. Aktivnost će također biti predstavljena i odgojiteljicama iz Dječjeg vrtića Dubrava.


Tagovi:

Novosti