Razvoj grube motorike djece rane dobi

Motorički razvoj je neprekidan  proces tijekom kojeg se motoričko ponašanje mijenja te se razine motoričkog razvoja razlikuju kod  pojedinaca (Haywood i Getchell, 2001).

Motoričke vještine -uključuju manipulativne i lokomotorne vještine te ravnotežu koje se razvijaju od najranije dobi
Manipulativne vještine uključuju ili finu ili krupnu motoriku.
Fina motorika -odnosi se na aktivnosti rukovanja predmetima.
Krupna motorika uključuje pokrete koji primaju ili pružaju silu predmetu.

vještine grube motorike ubrajamo veće pokrete koje dijete čini svojim rukama, nogama, cijelim tijelom  – puzanje, trčanje, skakanje, penjanje - dakle, kretanje cijelog tijela.

Lokomotorne vještine  uključuju aktivnosti kao što su hodanje, trčanje, skakanje, galopiranje i penjanje.

Vještine fine i grube motorike u pravilu se razvijaju otprilike u isto vrijeme, jer su u zavisnosti jedna o drugoj ukoliko govorimo o razvoju zdravog obrasca pokreta. Vještine grube i fine motorike nastaju kao rezultat suradnje između mozga, živčanog sustava i mišića. Kroz igru djeca mogu vježbati kontrolu i koordinaciju velikih pokreta tijela, kao i male pokrete rukama i prstima.

Aktivnosti kroz koje potičemo razvoj grube motorike 

- aktivnosti koje podržavaju motorički razvoj uključuju trčanje različitim brzinama, preskakanje užeta, igranje školice, bacanje i hvatanje lopte različitih veličina i iz različitih visina dobačaja, penjanje u različitim smjerovima, guranja kolica s igračkama, punjenje i pražnjenje


-jutarnja tjelovježba, male tjelesne aktivnosti

-ljuljanje,”vješanje”, spuštanje

-njihanje, klackanje

-pucanje, bacanje lopte

-puzanje kroz tunel

U svakodnevnoj igri ili u obavljanju svakodnevnih aktivnosti važno je omogućiti da dijete što je više moguće samo izvršava zadatke, odnosno, da mu se pomogne samo onda kada dijete određeni zadatak nikako ne može napraviti. Za poticanje razvoja grube motorike djetetu je potrebno omogućiti dovoljno prilike, vremena i mjesta za kretanje na otvorenom ili u sigurnim prostorima za igru.



Novosti

Dobrodošlica u novu pedagošku godinu

Iza nas je još jedna pedagoška godina, a mi s veseljem ulazimo u novu! Svoj našoj postojećoj i novoupisanoj djeci želimo puno sreće, razbibrige, novih prijateljstava te avantura i sretnih trenut...