Dječje gliste

Što su dječje gliste?

Dječje gliste su paraziti koji uzrokuju crijevnu infekciju. S obzirom na građu tijela i način razmnožavanja razlikujemo malu i veliku dječju glistu.

Najčešća je mala glista, Enterobius vermicularis koja izgleda poput bijelog končića duljine 3 – 10 mm. Mala dječja glista je iznimno raširena, čak i u razvijenim zemljama, a njezin jedini prirodni domaćin je čovjek.

Simptomi…

Glavni simptom dječje gliste je svrab u području anusa, koji se obično pogoršava noću kada gliste putuju kako bi polagale nova jajašca. Kod djevojčica, uz svrab, gliste mogu uzrokovati vaginalni iscjedak jer se nerijetko proširuju i na rodnicu. Isto tako, često zbog svrbeža dolazi do pucanja kože što može uzrokovati sekundarnu bakterijsku infekciju. Bolovi u trbuhu i mučnina su rijetki simptomi, a pojavljuju se kada u crijevima obitava velika količina glista.

Dijete se također može žaliti i na druge simptome, kao što su:

* manjak energije i brzo umaranje

* slab apetit

* vrtoglavica

* bljedilo lica i žućkaste bjeloočnice

* pretjerano slinjenje

* bolovi u mišićima ruku i nogu

* često buđenje noću

* vjetrovi, zatvor ili neredovita stolica

* manjak koncentracije i nepažnja

Način prijenosa…


Infekcija glistama prelazi s osobe na osobu gutanjem jaja. Ženka gliste može položiti tisuće sićušnih jaja oko anusa ili vagine, pritom ispuštajući sluz koja uzrokuje svrbež. Češanje anusa ili vagine, ili brisanje nakon odlaska na WC, može uzrokovati da se jaja zalijepe na vrhove prstiju ili pod nokte. Ako se ruke ne operu, jaja se mogu prenijeti u usta ili na hranu ili predmete, kao što su igračke i kuhinjski pribor. Ako netko dotakne kontaminirani predmet, ili pojede kontaminiranu hranu ili stavi prste u usta, zaraziti će se. Nakon što su jaja progutana, prelaze u crijevo gdje se izlegu. Nakon otprilike 2 tjedna, gliste će izrasti u odrasle, nakon čega će se razmnožavati i ciklus infekcije ponovno će početi.

Dijagnostika…

Dijagnostika je sigurna, brza, jednostavna i pouzdana, što je iznimno važno zbog nespecifičnih simptoma. Ujutro prije pranja je potrebno zalijepiti ljepljivu vrpcu na anus i perianalno područje (malo područje u okolici anusa), odmah nakon toga vrpca se skine i nalijepi na predmetno stakalce i pošalje na mikroskopiju u laboratorij, gdje se u slučaju infekcije pronađu jaja male dječje gliste. Ako se unatoč negativnom nalazu i dalje osjećaju simptomi, preporučljivo je ponoviti pretragu na isti način.

Liječenje…

U liječenju male dječje gliste se koristi mebendazol jednokratno, što se zbog opasnosti reinfekcije preporuča nakon 14 dana ponoviti. Zbog brzog i učestalog načina prijenosa, liječnici preporučuju liječenje svih koji su u čestom doticaju sa zaraženim (obitelj).

Higijenske mjere…

Održavanje osobne higijene na visokoj razini značajno sprječava širenje i razvoj bolesti. Kada je o prevenciji riječ, stručnjaci preporučuju redovito pranje ruku, kao i rutinsko čišćenje kućanstva, uključujući redovitu promjenu rublja, odjeće za spavanje i posteljine.
Tagovi:

Novosti