Senzorne aktivnosti u Ružicama

Senzorne aktivnosti odnose se na skup aktivnosti koje djeca spontano rade- aktivnosti u kojima istražuju svijet oko sebe koristeći sva svoja osjetila. Prema švicarskom psihologu Piagetu prva faza kognitivnog razvoja je senzomotorna, a traje od rođenja do 2. godine života. Rano djetinjstvo još se naziva „osjetljivo razdoblje” pa je za razvoj sposobnosti potrebno osigurati odgovarajuće poticaje iz okoline.

Senzornim aktivnostima cilj je bio omogućiti različita iskustva i stjecanje znanja kroz iste. Djeci su ponuđeni različiti materijali raspoređeni po centrima aktivnosti.

U istraživačko- spoznajnom centru taktilnim receptorima koji se nalaze svuda po tijelu isprobavani su različiti materijali poput brašna, ukrasnih tikvica, umjetnog snijega, vate. 



U likovnome centru djeca su prikazivala doživljenu ukrasnu tikvicu na hamer papiru nakon što su je istražili. Također, led koji su istraživali, mirisali ga, isprobavali ustima, rukama, na kraju su bojali temperom. 

U centru građenja djeca su isprobavala graditi kockama različitih boja, a bitnu ulogu igrala je i dnevna svjetlost. Isprobavane su i senzorne kocke koje prelijevaju. Ovime je potaknuta vizualna stimulacija.

U glazbenom centru djeci je pjevano i svirano uz pratnju instrumenta, oni su mogli sami isprobati proizvesti zvuk. Svakodnevno se provode glazbene aktivnosti uz koje se može plesati.

 

Stolno-manipulativni centar nadopunjen je igrama razvrstavanja, ubacivanja. Tuljcima u boji djeca su pridruživala štapiće odgovarajuće boje, te su nizali kolutove na stalak.Također, senzorna ploča prema boji i osjetilima na uparivanje te ubacivanje čepova flomastera prema boji.

        Provedbom aktivnosti na temu „Senzorne aktivnosti“ kod djece je potaknuta znatiželja, ali i različite vrste stimulacija (vizualna, taktilna, olfaktivna, gustativna, auditivna). Osim što su djeca potaknuta na istraživanje svijeta oko sebe, potaknuta su i na razvoj naprednijih vještina kao što su govor, logičko mišljenje, samostalnost i briga o sebi te lakšem izražavanju želja i potreba.

 

 

Novosti

OBVEZNI KRAĆI PROGRAM PREDŠKOLE

Poštovani roditelji,obvezni kraći program predškole održavat će se prema sljedećem rasporedu: PREDŠKOLA DAN PROVEDBE VRIJEME PROVEDBE MJESTO PROVEDBE ...

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostruče...